در این نشست که روز شنبه 1 آبان ماه برگزار شد دکتر مارکوس گرهلد بیان داشت:گسترش تفکر شیعی در غرب، مستلزم فعالیت های منسجم و سازمان یافته، با پرهیز از تک روی ها است.
وی افزود:از سال 2001 به اینسو رویکرد رسانه های غربی از جمله آلمان نسبت به اسلام منفی بوده و عمده تفکر آنها نسبت به این دین بزرگ در حاشیه و تحت تاثیر رفتارهای گروههای تند رو از جمله داعش، طالبان و القاعده بوده است.
وی با بیان اینکه آلمانی ها توجه ویژه ای به رسانه های رسمی و دولتی خود دارند، اضافه کرد: البته تشکل های مسلمانان نیز تلاش زیادی دارند تا تصورهای غلط نسبت به اسلام را خنثی کنند اما به خاطر هجمه های زیاد، واکنش نسبت به این مسایل قدری مشکل بوده و برای روشن کردن افکار آنان نیاز است تا خود مسلمانان نیز چهره خوبی از اسلام ارائه دهند.
گرهلد ادامه داد: اخیرا در یکی از رادیوهای مشهور آلمان سلسله برنامه هایی در زمینه قرآن برگزار شد که بعضی از موضوعات آن مربوط به اعتقاد شیعه نسبت به قرآن بود و در چند برنامه آن سخنان تحریف شده ای توسط یک استاد ایرانی تبار مقیم فرانسه ارایه شده که اعتراض مرکز اسلامی هامبورگ و حتی برخی اهل سنت را نسبت به دیدگاه شیعه به اسلام برانگیخت.
وی شیعه پژوهی در آلمان را بسیار ضعیف دانست و گفت: در این زمینه شخصیت های چندان شاخصی نداریم و کتبی هم که منتشر می شوند توصیفی و بیشتر در مقدماتی مانند تاریخچه شیعه و چگونگی شکل گیری آن می باشند.
گرهلد خاطرنشان کرد: البته مرکز اسلامی هامبورگ در این راستا اقدامات خیلی خوبی در قالب برگزاری همایش ها، کارگروه ها و گروه های تحقیقاتی داشته و اکنون نیز تلاش دارند با تربیت طلبه های جوان در قالب آموزش های حوزوی، از آنان به عنوان مدرس و مبلغ استفاده کنند، اما بین شرق شناسان آلمان بیشتر تفکر اهل سنت نسبت به شیعه، حاکم است.
وی همچنین با اشاره به تصمیم جامعه المصطفی در دایر کردن مرکزی در برلین گفت: البته بیشتر تلاش این مرکز بر تبلیغ متمرکز خواهد بود اما به هرحال جای یک فضای آکادمیک در این زمینه خالی است و شرق شناسان آلمانی آن طور که باید به این مساله نپرداخته اند.
این اسلام شناس آلمانی ادامه داد:عربستان از سال ها پیش با موافقت دولت آلمان بودجه زیادی را برای تبلیغ وهابیت هزینه می کند و حتی یک آکادمی فهد داریم که از زمان پادشاهی ملک فهد تاسیس شده است.
این مدرس انستیتوهای اسلام شناسی آلمان افزود: الان سلفی گری در بین اهل سنت بسیار قوی است و آموزش های ساده آنها خیلی سریع جوانان غیر مطلع را جذب می کند اما تبلیغ و معرفی شیعه با عمق بالایی که دارد سخت تر بوده و ما مشکل معرفی سازمان یافته شیعه را داریم تا بحث ها بصورت عینی و ملموس مطرح شود.
وی گفت:در حال حاضر با کمک رایزنی فرهنگی ایران در آلمان تهیه و چاپ و توزیع کتب و جزواتی بصورت بوم ی سازی شده و با زبان آلمانی درحال انجام است.
این اسلام شناس آلمانی خاطرنشان کرد: مرکز مطالعات اسلامی هامبورگ با حدود 50 سال فعالیت، نهاد رسمی ایران در آلمان است و در موضوعات مختلف چه مسایل اجتماعی، دینی، تعلیم و تربیت فعالیت داشته و همایش های مختلفی را با دعوت از تمام گروه های اسلامی برپا می کند.
گرهلد ادامه داد: در فرانکفورت نیز یک مرکز نسبتا بزرگ با همکاری کنسولگری ایران تشکیل شده و در برلین هم به خاطر وجود سفارت ایران و رایزنی فرهنگی فعالیت هایی در حال انجام است اما با وجود تمام این مراکز و فعالیت ها برای گسترش شیعه نیازمند ایجاد یک فضای آکادمیک هستیم.
وی درباره آینده شیعه در آلمان گفت: تاکنون 56 درصد مسلمانان آلمان ترک تبار بوده اند، اما این نسبت هم اکنون به سوریه، لبنان و عراق تغییر کرده و شیعیان افغان به خصوص هزاره های مغول تبار که تحت فشار هستند به آلمان مهاجرت زیادی دارند.
گرهلد خاطرنشان کرد: باتوجه به اینکه اکثر مسلمانان شیعه در آلمان از فرهیختگان و تحصیل کردگان هستند، چشم انداز شیعه از نظر تعداد بیشتر خواهد شد.
وی اضافه کرد: موفقیت شیعه و تاثیر آن در آینده نیازمند آن است که شیعه روی فعالیت های سازمان یافته تمرکز و با همکاری و حس تعامل بیشتری کار کنند، چرا که در شیعیان تک روی بسیار زیاد است.
گرهلد در ادامه با اشاره به نقش صهیونیسم در غرب گفت: هم اکنون لابی های صهیونیستی با قدرتی زیاد، تمام حوزه ها را در کنترل دارند به خصوص شخصیت های کلیدی رسانه ها نزدیکی زیادی به اسرائیل دارند و این همان از دشواری هایی است که به سختی می توان با آن مبارزه کرد.
گرهلد با اشاره به فعالیت های انجام شده در معرفی مهدویت به آلمان با بیان اینکه مهدویت می تواند موضوع مشترک تمام ادیان باشد گفت: در حال حاضر کارگروهی با عنوان عاشورا توسط فرهیختگان و تحصیل کردگان آلمان تشکیل شده که در زمینه مهدویت هم فعالیت و هر سال در نیمه شعبان یک همایش با شرکت افراد مختلف برگزار می شود.
نشست علمی با موضوع مطالعات شیعه شناسی و سابقه تشیع در آلمان برگزار شد - پرتال خبری دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)
نشست علمی با موضوع مطالعات شیعه شناسی و سابقه تشیع در آلمان برگزار شد
24 Oct 2016
کد خبر : 1333055
تعداد بازدید : 131